pondělí 7. června 2010

Byl představen iPhone 4. generace


Po měsících dohadů, desítkách počítačových renderů, pár ukradených prototypech a jistých i nejistých informacích dnes, 7. června 2010 světlo světa oficiálně spatřila nejnovější generace nejznámějšího telefonu světa – iPhone. Čtvrtá generace tohoto dnes již dávno legendárního telefonu, se kterým americká firma Apple v roce 2007 „znovuvynalezla“ mobilní telefon se jmenuje jednoduše iPhone 4. Tedy žádné 4G, 4GS, ba ani HD. Jak řekl sám Steve Jobs, je to doteď největší update, jehož největší novinky se dají shrnout do osmi bodů:

1. Nový design
S iPhonem 4 přichází na svět nová podoba „nejlepšího mobilu na světě“. Přední strana je velice podobná starším generacím, chybí ale chromovaný rámeček kolem displeje a vedle sluchátka se objevila přední kamera určená hlavně pro videohovory. Zadní strana už není zaoblená, ale rovná, a stejně jako předek je celá z tvrzeného skla, které je, dle Steva Jobse až 30x odolnější než plast. Boky telefonu jsou oválné a kompletně z oceli. Na horní straně se standartně nachází uspávací/vypínací tlačítko a 3,5mm jack a nově druhý mikrofon, který má stejnou funkci jako u Nexusu One od Googlu, a tedy odfiltrovávat rušivé zvuky okolí když voláte. Nový iPhone je také o celých 24% tenčí než jeho starší sourozenci a je tedy nejtenčím chytrým telefonem, který v současnosti existuje.
Oficiální fotografie jsou k vidění např. na apple.com
2. Display
Velikost displeje zůstává stejná a činí tedy 3,5 palce. Změny si všimnete, jakmile se displej rozzáří. Jeho rozlišení se u nové generace zvýšilo až čtyřnásobně a s 960x640 px (326 bodů na palec) tedy patří k nejjemnějším zobrazovačům, jaké můžeme vidět. Je zde použitá také stejná technologie jako u iPadu, IPS, která nabízí kontrast 800:1 (4x lepší v porovnání s předchozí generací) a kvalita obrazu je kvalitnější než u OLED displejů.
3. Procesor Apple A4
Tento procesor byl vyvinut Applem speciálně pro potřeby iPadu. Je vysoce výkonný a méně náročná na energii oproti procesorům použitým ve starších modelech. Zajišťuje tak perfektní chod nejnovějších aplikací, okamžité reakce OS a ještě vám déle vydrží baterie. Její kapacita byla ostatně zvýšena také, dostáváme se tedy na teoretické hodnoty 7 hodin výdrže u telefonování v sítích 3G, 6 hodin při prohlížení internetu skrze 3G a až 10 hodin přes Wi-Fi, 10 hodin přehrávání videa, 40h přehrávání hudby a 300 hodin ve standby režimu. Z důvodu použití procesoru A4 a větší baterie bylo nutno použít upraveno verzi klasické sim-karty, tzv. microsim. Je prakticky totožná s tou současnou, ale má poloviční velikost.
4. Gyroskop
Tento nový senzor ve spolupráci s akcelerometrem je schopen zachytit pohyb až v šesti osách a dává tak nový prostor hrám a různým aplikacím. Na představení byly možnosti tohoto senzoru prezentovány na jednoduché aplikaci s „komínem“ z kostek, kdy natáčení reagovalo na naklánění iPhonu.
5. Fotoaparát
iPhone 4 dostal nový fotoaparát s rozlišením 5MPx a speciálním snímačem, který má zajistit podstatné zvýšení kvality fotografií. Fotoaparát je také nově schopen natáčet video v rozlišení až 720p při rychlosti 30 snímků/s. Je přidána možnost pětinásobného digitálního zoomování a vedle čočky fotoaparátu se objevila přisvětlovací LED dioda, použitelná i pro natáčení videa.
Byla také představena nová aplikace s názvem iMovie, která je obdobou stejnojmenného programu z Mac OS X. Jak napovídá její název, slouží k úpravě pořízeného videa. Je schopna video různě trimovat (zkracovat), přidávat do něj titulky, obrázky a zvukové stopy z iPodu a dokonce i polohu na mapě. Tuto aplikaci bude možno koupit na Appstore za 4,99 dolaru.
6. Iphone OS 4 (přejmenován na iOS 4)
Nejnovější verze operačního systému pro iPhone byla představena už dříve, takže jen stručně výčet nejdůležitějších nových vlastností. Nabídne multitasking, tvorbu složek pro programy, vylepšený emailový klient, upravenou aplikaci fotoaparátu a iAds (interaktivní reklamy).
7. iBooks
Doteď byla tato aplikace dostupná pouze pro majitele iPadu, nyní se přesouvá také na iPhone a iPod touch. Slouží pro čtení elektronických knih a také jejich nákup skrze iBook Store dostupný přímo z telefonu. Nově je přidána možnost umisťování poznámek a také podpora pdf souborů, které můžete načíst třeba z mailu.
8. FaceTime
Tak Apple nazval svoji verzi videotelefonování. Není potřeba nic nastavovat, Steve vychvaloval skvělou kvalitu obrazu a zvuku a upozornil, že do konce roku 2010 bude tento způsob komunikace dostupný pouze přes Wi-Fi, a to hlavně z důvodu nepříliš kvalitních 3G sítí.
Nový iPhone 4 bude dostupný již klasicky ve dvou barevných variantách, tentokráte ale bílá varianta nabídne kompletně bílý kryt, tedy i přední stranu, což je skvělé. V USA se nový iPhone začne prodávat už 24. Června, stejně tak ve Francii, Velké Británii, Německu a Japonsku. Podobně jako tomu bylo u předchozích generací, bude dostupný při podepsání kontraktu, v USA u operátora AT&T za cenu 199USD u 16GB verze a 299USD u 32GB verze. Dostupná bude také 8GB verze iPhone 3GS a to za cenu 99USD. V ČR se nejspíš dočkáme v září tohoto roku.
Mě osobně iPhone 4 velice zaujal a vypadá to tak, že budu ještě vážně uvažovat o upgradu z mého současného iPhone 3GS. Líbí se mi především nový design (bílá iPhonu náramně sluší), vyšší výkon, skvělý display a nový fotoaparát (líbí se mi na něm vlastně úplně vše, chyby bych momentálně hledal jen těžko :-) ).
Co si myslíte vy? Zaujal vás nový iPhone tolik jako mně? Jak se vám líbí jeho nový vzhled? Budete zvažovat jeho koupi?

Žádné komentáře:

Okomentovat