neděle 26. června 2011

Game of Thrones

Slyšeli jste už o seriálu Game of Thrones? Posledních pár měsíců se pravidelně objevoval na HBO, před pár dny desátým dílem skončila první řada, která je adaptací stejnojmenné knihy ze série Píseň ledu a ohně spisovatele George R. R. Martina (nečetl jsem a nemám to v plánu).
Určitě jste o tom slyšeli, minimálně pokud se alespoň trochu zajímáte o seriály. Mluví se o něm totiž docela hodně a v samých superlativech. Nechcete se dívat? Odradilo vás všeobecné nadšení a hype? Nechce se vám stahovat?
V tom případě vás...tak úplně nepotěším. Game of Thrones je seriál, který stojí za podívání. Alespoň se vám však pokusím dát několik záminek k tomu, abyste jej minuli, nebo i v případě nevidění mohli oponovat nadšeným reakcím. Jsem totiž jeden z těch, kteří mají tendenci na vychvalovaných věcech hledat chyby a částečně si tak vysvětlit, proč mě to nepohltilo tak, jako téměř všechny ostatní.

Začněme ale tím lepším:
Ve spojitosti s Hrou o trůny je nejčastěji proklamováno něco o dospělém fantasy. Tak trochu mi to připadá, jako by Pán prstenů (přiznávám rovnou, jediné jiné plnohodnotné fantasy, které znám) byl pohádka pro děti. Sice tak byl původně zamýšlen, ale skončil někde jinde. To je jedno. Nadpis zní „to lepší“, takže budu brát „dospělost“ jako pozitivum. Zamotal jsem se do toho proto, že přesně nevím, co si pod tím slovem představit. Já bych spíš řekl, že Game of Thrones je naturalistické fantasy, které se poměrně silně inspiruje v našem středověku, který je drtivou většinou pramenem onoho naturalismu. Zbytek si nechávám do druhé části. Nastíním ještě druhý směr výkladu slova: ten chápu jako částečnou metaforu k sofistikovanosti, komplexnosti. To se k GoT hodí dobře. Celá první řada je totiž plná různých dějových linek, které se vzájemně proplétají a ovlivňují. Žádná z postav není vyloženě černobílá, jsou velice uvěřitelné a reálně jednající, a to i v rámci inspirace středověkem a tehdejšími zvyky.
Dál: to, co mě na začátku sice nepřekvapilo, ale mělo by, je výprava. Nepřekvapila možná proto, že jsem na obdobné pojetí u produkce HBO zvyklý, měla by ale, protože je vážně působivá. Krajiny jsou nádherné, svět velice uvěřitelný, kulisy, brnění, zbraně, vše vypadá skvěle. Vypadá to vše tak dobře, že se to, minimálně u mne, stalo už po pár desítkách minut samozřejmostí a součástí vyprávění. Ona na to ani nijak zvlášť není strhávána pozornost, všechny vizuální prostředky (vesměs velice dobře) slouží příběhu, který nám je vyprávěn. Součástí takového přístupu jsou i herci, kterým role padnou a je vidět, že byli vybíráni pečlivě a s rozvahou.
Pochválit musím autora za odvahu smést ze stolu pár (evidentně zdánlivě) důležitých a (nezdánlivě) sympatických postav hned na začátku, alespoň nějaké vzrušení jsem dostal.
A teď -> hurá do bláta!
Každé z výše zmíněných pozitiv totiž v případě pokusu o dovedení do konce ústí v možná ne přímo negativum, každopádně však součást důvodu, proč mě Game of Thrones oslovilo, ale neoslnilo.
1. Z komplexnosti a rozvětvenosti knižní předlohy vychází problém, který je teoreticky ideálním polem pro seriál. Já to ale vidím tak, že první řada působí jako ochutnávka, návnada na to, co má přijít...někdy. Jistě, jsou tam intriky, zrada, mnoho dějových zvratů a puntičkářsky vykreslené postavy, ale pod těmi všemi detaily se ztrácí něco silnějšího. Něco, co by mě chytilo a nepustilo. Je pravdou, že každá scéna i postava má význam a místo v probíhajícím, nebo budoucím dění, ale rozjezd je pomalý, mohl bych snad i říct, že trochu zdlouhavý a vzhledem k chybějícímu podtextu zbytečně komplexní. Už jsem řekl, že po většinu z cca deseti hodin přetrvává ochutnávkový dojem. O všem se mluví, ale máloco přijde. Je pěkné, že konverzace jsou zajímavé a přínosné pro další vývoj, ale jistá míra prvoplánovosti a „bombastičnosti“ je také potřebná. Takhle to vypadá jako Inglourious Basterds bez střílení do rozkroků a rozbíjení hlav pálkou. Jako bych polykal neokořeněné jídlo.
2. Po stránce naturalistické se také jede jen na půl plynu. Buď to doplácí na nedostatečný rozpočet (viz. níže), nebo to vypadá jako cenzura. Hra o trůny se snaží vypadat tvrdě, chladně a vážně, ale když přijde na vyvrcholení, odbočí jinam, nebo ho prostě přeskočí. Není tomu tak vždy, ale v podstatě většinou.
3. Rozpočet se pohyboval mezi 50-60 miliony dolarů. Na dvouhodinový film by to bylo docela pěkné, u desetihodinového seriálu to docela omezuje potenciál pro epičtější pojetí. U upovídané první řady to není moc problém (snad jen přeskočená bitva může zamrzet), u dalších řad (jejichž poněkud větší nároky naznačují poslední díly) by to mohl být problém, takže doufejme, že bude HBO štědřejší. Rád bych totiž dostal to, co je (nebo snad ne?) podstatnou částí pořádného fantasy -> nějaké ty bájné potvory a bitvy. Ať si je to pomíjivé jak chce, dívá se na to dobře a samotný příběh takového typu dle mého nestačí.
4. S propracovaností a nejednostranností postav je spojen poslední bod této kritiky. Žádná z nich mi totiž není vyloženě sympatická a nepodařilo se jí mne zaujmout natolik, abych o ni měl strach ve vypjatých situacích, což je, řekl bych, docela podstatný problém. Jsou zde adepti na pořádnou nenávist (Joffrey, Cersei), kladné postavy si ale většinou najdou detail, který mi na nich vadí. Jediný, kdo by mi opravdu chyběl, je Tyrion Lannister, který mimochodem taky není žádný dobrák.
5. Je to sice celé fajn a jakože temné a jakože tvrdé, ale pokaždé jen po mantinely, které zůstávají stát.
Když se vrátím na začátek, vychází mi, že Game of Thrones stojí za povšimnutí, ale minimálně prozatím si nezaslouží vynášení do nebes. Možná to je nejlepší fantasy z televizní produkce, to ale nemusí moc znamenat, když mě to prostě tolik nebaví. Nepřináší nic nového. Nic, co bych ještě neviděl. Nic, co by mi dalo důvod nechat se pohltit. Nic, co by mi nakopalo zadek.
(pozitiv i negativ je více, řekl jsem si ale, že takhle je to tak akorát dlouhé...nechci být přece upovídaný a zdlouhavý, že :-) )

Jo a úvodní titulky, do kterých se snad všichni zamilovali – viděl jsem je jednou, pak vždy přeskočil. Hudba mi nijak světoborná nepřijde (spíš maximálně v příslušném korýtku), a vizuálně je to pěkné...vcelku. (Kdo viděl třeba takovou Battlestar Galacticu, ten ví, co je skvělé intro.)


PS: Abych předešel nedorozuměním, raději zdůrazním, že hvězdičky pod postem jsou k hodnocení článku, ne alba/filmu/čehokoliv, čeho se článek týká.


ČSFD



2 komentáře:

  1. intro z BSG? ses zblaznil ne to uz i SG1 nebo i SGA maji lepsi znelky a to nemluvim o klasice Hardcastle@McCormick ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mi zezačátku přišlo divné, ale časem jsem objevil kouzlo v té kombinaci dramatických sci-fi výjevů a osudové "árie". Má to pro mě skvělou atmosféru, GoT mi připadá poněkud umělé...

    OdpovědětVymazat